Blog

Home / Notícies  / Quin és l’impacte de les TIC en la sostenibilitat mediambiental i com hi influeix la societat digital?

Quin és l’impacte de les TIC en la sostenibilitat mediambiental i com hi influeix la societat digital?

Les telecomunicacions ocupen actualmente un paper protagonista en la vida quotidiana de gran part de la població però, no obstant això, no es parla massa de quin és el seu vincle amb el desenvolupament sostenible.

El Pacte Verd Europeu (Green Deal) va establir com a objectius bàsics de la Unió Europea aconseguir un model econòmic neutre en carboni i circular, marcant-se com a meta per a aconseguir-ho, l’any 2050. Avui, en la situació de crisi pandèmica, s’han establert, a més, mecanismes per a accelerar la recuperació i la resiliència basats en un canvi de model econòmic, i sobretot en una transició digital i verda. A Qualtic hem volgut analitzar aquesta situació per explicar com pot influir la Indústria de les Tecnologies d’Informació i Comunicacions (TIC) en la sostenibilitat i la conservació del medi ambient sempre i quan es duguin a terme de manera correcta i amb professionalitat.

Durant molts anys, l’impacte de les TIC en el medi ambient va passar relativament desapercebut. Les dades que aporta la recerca realitzada recentment per Boston Consultin Group són realment cridaneres. Segons aquest estudi, de juny d’aquest any, actualment les TIC són responsable d’entre el 3 i el 4% de les emissions mundials de CO₂, aproximadament el doble que el sector de l’aviació. D’acord amb l’informe, es calcula que l’ús i el processament de dades a nivell mundial creixerà un 60% enguany, per la qual cosa la indústria podria ser responsable de fins al 14% de les emissions mundials de CO₂ en 2040, tret que es prenguin mesures significatives per a reduir l’impacte mediambiental de les empreses de comunicacions i tecnologies de la comunicació. Així mateix, la recerca mostra que el creixement de l’ús d’energia per part dels centres de dades per a processar la informació dels clients usuaris d’aquests, és un clar senyal del creixent impacte mediambiental del sector de les TIC, ja que es preveu que només aquests utilitzaran el 8% de l’electricitat mundial en 2030.

Malgrat que les dades no són gens positives, l’equip BCG Group afirma que el sector de les companyies de telecomunicacions es troba enfront d’una oportunitat única de contribuir a detenir l’emergència climàtica si actua en conseqüència. En aquest sentit, l’informe indica que, si el sector es pren cada vegada més de debò la reducció de la seva petjada de carboni directa, i especialment la indirecta, les grans empreses de telecomunicacions podrien reduir l’energia necessària per unitat de trànsit en un 70% per a finals d’aquesta dècada. Si aquesta estimació es compleix, BCG calcula que l’actuació del sector de les TIC podria eliminar fins al 15% de totes les emissions mundials d’aquí a 2030, la qual cosa suposa més d’un terç del total de les reduccions d’emissions necessàries per a complir els objectius mundials de sostenibilitat en poder estalviar-se 12,1 giga tones de CO₂.

Definir programes d’actuació específics

A partir d’aquestes dades, s’estableix com necessària l’elaboració, com més aviat millor, d’ una Agenda Digital Verda i Circular, que abordi les solucions digitals a la gestió mediambiental i com evitar l’efecte reboti del desplegament digital sobre l’ambició climàtica i circular de la UE.

Per tenir una idea clara, hi ha mesures urgents que ja s’estan posant en marxa en uns altres països de la UE:

  • Incloure en els programes de compra pública criteris d’economia circular per als equips i dispositius digitals. No és suficient amb exigir etiquetatges d’eficiència energètica, sinó també establir un marc que fomenti l’adquisició d’equips actualitzats o refabricats, creant ocupació local i evitant la petjada ambiental i climàtica embeguda en els equips informàtics.
  • Fomentar l’ecodisseny, tant de maquinari com de programari, orientat a la durabilitat dels equips, a facilitar la seva reparació, actualització o refabricació, a la reducció dels consums energètics.
  • Potenciar la virtualització, tant de servidors com de llocs de treball, sobretot en els edificis administratius o educatius reduint així el volum d’equips informàtics necessaris i el seu consum energètic.
  • Realitzar un pla de formació específic sobre competències digitals verdes dels professionals, estudiants i gestors del sector digital que capaciti per a l’ecodisseny, l’organització i gestió de la infraestructura digital de manera ambiental i climàticament sostenible i circular.
  • Informar i sensibilitzar a la població sobre un ús responsable de les tecnologies digitals.