Blog

Home / Uncategorized  / Internet està ple d’imatges però, sabem quines es poden usar lliurement?

Internet està ple d’imatges però, sabem quines es poden usar lliurement?

Sovint es realitzen consultes amb qüestions relacionades amb l’ús d’imatges en blogs i pàgines web i, encara que estem davant un tema complex amb múltiples vessants, es poden assenyalar unes petites pinzellades perquè es tinguin clares quan es pot usar una imatge de manera legal a una pàgina web.

La Prova del Cotó

Per a estar segurs a l’hora d’utilitzar una imatge a la web s’ha de fer-li la prova del cotó. En què consisteix? Molt senzill, abans de publicar-la s’han de fer aquestes dues preguntes:

– De qui és la foto?

– Qui surt a la foto?

A continuació les respostes que poden sortir amb aquesta prova del cotó:

De qui és la foto?

Les imatges, igual que les persones tenen els seus pares, no apareixen a Google per art de màgia ni estan abandonades esperant que nosaltres decidim copiar-les i publicar-les en la nostra web. Totes elles venen del treball d’algú que s’ha molestat a fer-la, editar-la i publicar-la.

Així que si la resposta a aquesta pregunta no és igual a “la foto és meva” haurem de tenir molt clar que hem de tenir permís del seu autor per a poder utilitzar-la. Com obtenim aquest permís? Tenim diverses opcions:

  1. Obtenim les fotografies de pàgines web que ofereixen imatges “lliures de drets”. Això són fotografies que han estat cedides pels seus autors per a poder ser usades de manera gratuïta per tercers. Aquí caldrà estar atent a les condicions de la llicència d’ús perquè se sol demanar com a contraprestació que s’esmenti o s’enllaci a l’autor.
  2. Comprem les imatges d’una web i per tant ens assegurem que podem utilitzar-la tranquil·lament. Aquí igual que en el cas anterior has de llegir amb deteniment la llicència que t’ofereixen perquè a vegades et pots emportar sorpreses.

Tot el que no sigui obtenir les fotografies de fonts correctes, implica que estàs corrent el risc que algun dia rebis un correu poc amistós d’algú que t’acusa d’usar les seves imatges sense el seu consentiment.

Què passa amb Google Imatges, no puc usar-ho? La resposta a aquesta pregunta la tens en els seus propis termes d’ús:

“L’ús dels nostres Serveis no et converteix a titular de cap dels drets de propietat intel·lectual dels mateixos ni del contingut al qual accedeixis. Només podràs usar el contingut dels nostres Serveis si t’autoritza el seu titular o si està permès per la llei.”

En resum, podràs usar les imatges de Google Imatges si el propietari de la fotografia t’autoritza a usar-la, així que si vols penjar-la en el teu web, et tocaria revisar els termes d’ús de la seva pàgina web per a comprovar si permet la còpia i utilització dels seus continguts i en cas contrari enviar-li un email demanant-li permís. Si es vol fer de manera “legal” és l’única via.

Qui surt a la foto?

Aquesta és la segona prova del cotó que ha de passar la imatge i la resposta a aquesta pregunta serà igualment crucial per a saber si es poden usar les fotografies a la nostra pàgina web:

  1. A la imatge surten persones identificables: Si a la fotografia surten persones identificables, entra en joc la tan temuda LOPD (Llei orgànica 15/1999 de Protecció de Dades de Caràcter Personal) que en aquest cas ens exigeix comptar amb el consentiment de les persones que apareixen a la fotografia per a poder publicar-les la nostra web. Molt d’ull amb les fotos de menors, en aquest cas si estem davant un menor de 14 anys hem de comptar amb el consentiment dels seus pares, si el menor és major de 14 anys pot consentir per si mateix.
  2. En la imatge no surten persones o no són identificables: Perquè es consideri que una imatge incorpora dades de caràcter personal, les persones que apareixen en ella han de ser identificables, és a dir que les fotografies amb cares difuminades o gent d’esquena o masses de persones en les quals no es pugui identificar als seus integrants, si poden ser utilitzades sense por d’infringir la LOPD.
Sempre hi ha Excepcions.

Aquest és un tema bastant complex en el qual conflueixen diverses normatives legals, fins aquí s’han esmentat les normes generals, però s’ha de tenir en compte que existeixen una sèrie d’excepcions la valoració de les quals ha de realitzar-se amb summa cura i prudència, ja que aquestes excepcions solen estar carregades de matisos i criteris oberts a la interpretació que a vegades resulten molt difícils de delimitar. Alguns supòsits en els quals a priori no seria necessari comptar amb el consentiment de les persones que apareguin en les imatges per a poder publicar-les:

  • Fotografies que resultin de rellevància pública. Ex. Fotos de personatges públics que estiguin en llocs públics, o d’esdeveniments que tinguin algun tipus de rellevància pública.
  • Fotografies de persones mortes (sempre que no atemptin contra el seu dret a l’honor).
  • Caricatures de personatges públics sempre que respectin els normals usos socials.

Fins aquí aquestes notes generals sobre l’ús d’imatges en internet. Com sempre, si teniu qualsevol dubte o comentari, no dubteu a contactar amb Qualtic.